Po porodzie zagrożenia niezwiązane z dzieckiem stają się mniej straszne
11 grudnia 2012, 09:25Po porodzie kobiety mniej przejmują się zagrożeniami niezwiązanymi z dzieckiem. Zmiana w obwodach neuroendokrynnych pomaga świeżo upieczonym matkom przystosować się do stresów nowej sytuacji - opieki nad noworodkiem.
Kliknięcia zdradzają więcej niż byśmy chcieli
12 marca 2013, 06:29Z najnowszego numeru PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dowiadujemy się, że automatyczna analiza publicznie dostępnych danych, a konkretnie kliknięć "Lubię to" na Facebook'u, pozwala na precyzyjne ustalenie wielu danych dotyczących analizowanej osoby. Specjaliści z University of Cambridge i Microsoft Research wykazali, iż sama tylko analiza tych kliknięć pozwala na ustalenie rasy, wieku, poziomu inteligencji, orientacji seksualnej, osobowości, poglądów politycznych oraz określenia czy i z jakich używek korzysta dana osoba
Białko zachowuje się jak jednoimienne bieguny magnesu
14 czerwca 2013, 09:47Naukowcy rozszyfrowali tajemnicę, dzięki czemu ssakom morskim udaje się na tak długo wstrzymać oddech. Zespół skupił się na mioglobinie, białku biorącym udział w magazynowaniu tlenu. Prześledziwszy jego ewolucję u ponad 100 gatunków (także tych kopalnych) stwierdzono, że u waleni czy fok jest ono mniej "lepkie".
Robot obok robotnika
17 września 2013, 11:49W fabryce BMW w Spartanburgu w Karolinie Południowej pojawiły się roboty przemysłowe, które pracują obok ludzi. Dotychczas urządzenia takie uznawano za zbyt niebezpieczne, by mogły pracować ramię w ramię z człowiekiem
Alzheimer może się zaczynać już w dzieciństwie?
10 grudnia 2013, 10:44U osób będących nosicielami specyficznej kopii genu SORL1, który zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera o późnym początku, zmiany w mózgu występują już w dzieciństwie.
Mięso niebezpieczne jak... tytoń
5 marca 2014, 10:32Dieta bogata w białka zwierzęce jest dla osób w średnim wieku równie niebezpieczna jak... palenie tytoniu. Badania prowadzone na dużej grupie dorosłych przez niemal 20 lat ujawniły, że ci, którzy w średnim wieku spożywali dużo białka zwierzęcego byli czterokrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu nowotworu niż osoby pozostające na diecie niskobiałkowej.
Ruch = zdrowsze bakterie jelitowe
11 czerwca 2014, 12:49Wydaje się, że aktywność fizyczna wpływa korzystnie nie tylko na serce, ale i na florę jelitową. Naukowcy z University College Cork i Teagasc Food Research Centre wykazali bowiem, że zawodowi gracze rugby mają bardziej zróżnicowaną mikroflorę niż skądinąd zdrowi niesportowcy.
Poznacie rekina po osobowości
2 października 2014, 11:21Rekiny mają osobowości, które wpływają na to, jak chętnie nawiązują kontakt z innymi osobnikami.
Grafen spod lasera
10 grudnia 2014, 12:18Naukowcy z Rice University wykorzystali laser do uzyskania na tanim polimerze wielu warstw grafenu układających się w pożądany wzorzec. Cały proces przebiega w temperaturze pokojowej i nie wymaga kontrolowanego środowiska.
Oksytocyna ułatwia psom zrozumienie ludzkich wskazówek społecznych
16 marca 2015, 11:46Psy lepiej podążają za wskazówkami dot. ukrytych przekąsek, gdy najpierw poda im się oksytocynę.